אילו סוגי מעלית עומדים לרשותנו?

בשוק הישראלי קיים מגוון רחב של סוגי מעליות: מעלית הידראולית, מעלית חשמלית ומעלית MLR.

מעליות אלו רק הולכות ומשתכללות עם השנים מבחינת טכנולוגיה, גודל, מהירות העבודה, נוחות השימוש ורמת הבטיחות. מעליות אלו מסווגות בעיקר לפי הטכנולוגיה שעומדת מאחוריהן, שיכולה להיות הידראולית או חשמלית, וכן מעליות חשמליות ללא חדר מכונות הקרויות MRL. בעמוד זה נסקור מעט סוגים של מעליות ומה הייעוד שלהם.

 

מעלית הידראולית
מעליות הידראוליות הינן מעליות אמינות ויקרות שמתאימות לבניינים בני עד שש קומות. מעליות אלו נעות במהירות של 0.62 מטר לשנייה באמצעות בוכנות הידראוליות שמותקנות מתחתיהן, וכן מורכבות ממשאבה חשמלית השוכנת בחדר או ארון מכונות.

בעת עליית מעלית הידראולית משאבת החשמל דוחסת בלחץ גבוה שמן הידראולי אל בוכנת המעלית, מה שגורם מלה לנוע כלפי מעלה. מאידך, בעת ירידה למטה המשאבה החשמלית אינה עובדת, וההנעה מבוצעת על ידי פתיחת שסתום חשמלי שמחזיר את השמן ההידראולי למיכל המשאבה.

יש לציין כי מעלית הידראולית אמנם יקרה בהשוואה למעלית חשמלית, אך מאפשרת התקנה של תאים גדולים ומרווחים יותר בזכות מערכת הינע שאינה ממוקמת בפיר אלא במעלית עצמה. בנוסף לכך, מעלית הידראולית אינה דורשות חדר מכונות, ואילו תקן העומס שהנה מסוגלות לשאת הינו גבוה.

 

מעלית חשמלית
מעליות חשמליות מתאימות לכל הגבהים ופועלות באמצעות מנוע וגיר חשמליים שממוקמים בחדר מכונות, ומסובבים את גלגל ההינע. על גלגל ההינע מלופפים כבלי פלדה שמחוברים מצידם האחד למשקולת ומהצד שני לתא המעלית. כאשר המעלית נעה למעלה גלגל ההינע מסתובב והמשקולת יורדת, וכשהמעלית יורדת גלגל ההינע נע לצד השני והמשקולת עולה.

יש לציין כי מעליות חשמליות מסופקות במהירויות שונות, החל מ- 0.8 ועד 2.5 מטרים לשנייה, כאשר המהירות נקבעת לרוב בהתאם למספר הקומות בבניין. כמו כן, קיימות מעליות חשמליות בעלות מנגנון החלפת מהירות בעת עצירה, ומעליות בעלות מנגנון הנשלט על ידי בקר תדר שמאפשר וויסות של המהירות עד לעצירה מלאה וחלקה. מבחינה טכנית והנדסית, מבנה מעלית חשמלית בפיר גורם להקטנת שטח תא הנוסעים, לעומת מעלית הידראולית לדוגמא.

 

מעלית MRL
זהו סוג של מעלית חשמלית שאינו מצריך בניית חדר מכונות, ולכן קל מאוד להוסיפו לבניין קיים. מנוע המעלית מותקן על תושבות מיוחדות בתוך חלקו העליון של הפיר, ואילו אופן פעולתה של מעלית זו דומה לזה של מעלית חשמלית רגילה.

 

בחירה בסוג מעלית הנכון
שיקולים הנדסיים וארכיטקטוניים מכתיבים את הבחירה בסוג המעלית. לרוב, ההחלטה מתקבלת על ידי האדריכל האחראי על הפרויקט. בנוסף לכך, שיקולי הבחירה מושפעים מסדרי העדיפויות דיירי הבניין, כדוגמת עלויות המעלית, חיסכון בהוצאות חשמל, מספר האנשים שהיא יכולה להכיל, מהירות ההנעה או עבודה שקטה.

כמו כן, ברוב המקרים קיימת גמישות באשר לחזות החיצונית והפנימית של המעלית, בהתאם להעדפות הדיירים. יש לציין כי לרוב עדיף לשלם יותר ולהשקיע במעלית העונה על מרבית הצרכים, ואשר תתרום באופן ניכר לנוחות השימוש היומיומי.