10 דברים שלא ידעת על מעליות

אנו עולים ויורדים בהן כמעט מדי יום, אבל משקיעים מעט מאוד מחשבה בהמצאה הגאונית ששינתה את חיינו מן הקצה אל הקצה. עשר עובדות על מעליות שכנראה לא ידעתם.

  1. המעליות הראשונות הותקנו במלונות יוקרה - מאז שמעלית הנוסעים הראשונה הותקנה במלון ניו-יורקי בשנת 1857, מלונות היו הראשונים לאמץ את הטכנולוגיה עבור לקוחותיהם הרבים - בניו-יורק, לונדון ופריז בעיקר. עברו מספר שנים עד שמעליות החלו להיבנות בתוך בנייני משרדים, עבור עובדים. הראשון שבהם היה מגדל "לייף" במנהטן, ב-1870.
  2. בארה"ב פועלות למעלה מ-900,000 מעליות, ומספר דומה של מעליות חדשות נמכר מדי שנה ברחבי העולם, כאשר למעלה ממחצית המעליות החדשות נמכרות לסין.
  3. בעבר, מעליות נחשבו "חדרים נעים" - ולכן רוהטו בהתאם, רופדו בשטיחים ובחלקן אף הותקנו מנורות תקרה מהודרות. כיום, הגישה כמובן שונה לחלוטין, ובתאי המעליות אין דבר מלבד מראות, תאורה, איוורור ומערכת שליטה.
  4. דירות פנטהאוז מבוקשות בעיקר בגלל המעליות. לפני המצאת המעלית, אף אחד לא רצה לגור בקומה העליונה של הבניין, כיוון שהמשמעות היתה לטפס במדרגות רבות מדי יום. לאחר המצאת המעלית, קומת הפנטהאוז נחשבת היקרה, המהנה והאיכותית ביותר למגורים. דירות גג ופנטהאוזים מאפשרים להשתזף, לנהל מסיבות, להנות מנוף יפה, זרימת אוויר חופשית ולזכות בפרטיות רבה.
  5. העיר המודרנית תלויה במעליות לחלוטין, ולא ניתן לדמיין אותה בלעדיה. קיומה של העיר הגדולה במאה ה-20 ובמאה ה-21 מבוסס על הצלחתה של המעלית. בלי מעליות אין רבי-קומות, אין גורדי-שחקים, אין מגדלי משרדים, אין מגדלי יוקרה, אין מרכזי קניות מרובי-קניות, ולמעשה אי אפשר לדחוס מליוני אנשים לשטח קטן-יחסית בלי מערך עצום של מעליות בבניינים גבוהים.
  6. המשתמש הממוצע נוסע במעלית 4 פעמים בכל יום - ובנוסף, מעלית ממוצעת מסיעה כ-20 אלף אנשים בשנה. בכל 3 ימים לוקחות מעליות את כל אוכלוסיית כדור הארץ.
  7. זמן ההמתנה המירבי למעלית עומד כיום על 30 שניות לכל היותר - ובמרבית המעליות החדשות, זמן ההמתנה בפועל הוא פחות מכך. 
  8. מעלית בטוחה יותר ממדרגות נעות ואפילו יותר ממדרגות רגילות - עקב סכנת נפילה וטעויות אנוש בירידה ממדרגות. למעשה, כמחצית מן הנפגעים בתאונות מעליות הם טכנאים ואנשי מקצוע המבצעים בהן תיקונים שוטפים או מיוחדים.
  9. גברים נוטים לעמוד בחלק האחורי של המעלית, ונשים בחזית - מחקר שביצעה חוקרת מדעי ההתנהגות רבקה רוזי גילה כי קיימים הבדלי התנהגויות בין המינים בתוך מעליות. ויש גם הבדלי מעמדות: ביפן, למשל, הדרג הזוטר יאפשר לדרג הבכיר להיכנס קודם למעלית, ואז ילחץ על כפתור הקומה עבורם.
  10. מוסיקת מעליות היא ז'אנר מוסיקלי מובחן שהומצא במיוחד בשבילן - כאשר מבלים זמן רב במעלית, גם המוסיקה משחקת תפקיד חשוב. לכן מוסיקת מעליות נחשבת מרגיעה, נינוחה ולא מהירה מדי. אחת ממטרותיה של מוסיקת מעליות היא להפחית למינימום את החרדה המתלווה לנסיעה בתא סגור ללא חלונות.